Dienstencheques niet langer aftrekbaar vanaf 2025 in Vlaanderen
Vanaf 2025 verdwijnen dienstencheques uit de lijst van aftrekbare uitgaven in de personenbelasting.
Momenteel kunt u in Vlaanderen genieten van een belastingvermindering van €2,70 per cheque (20%) op de eerste 198 dienstencheques per persoon.
Woont u samen met uw partner? Dan kan u per persoon dit aantal cheques bestellen en genieten van de belastingvermindering voor beide personen.
Aangezien vanaf 2025 deze belastingvermindering verdwijnt is het aangewezen na te kijken hoeveel cheques u dit jaar nog kan bestellen per persoon.
Vergeet niet om deze cheques te betalen vóór het jaareinde.
Weet dat de cheques wel dienen te worden gebruikt binnen het jaar.
Buitencontractuele aansprakelijkheid vanaf 2025
Op 1 februari 2024 keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers het wetsvoorstel goed dat Boek 6 “Buitencontractuele aansprakelijkheid” van het Burgerlijk Wetboek bevat. Dit boek, dat op 1 januari 2025 in werking treedt, schaft de quasi-immuniteit* voor uitvoeringsagenten* af, waardoor zij persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor fouten tijdens hun werk. Voor lopende contracten betekent dit dat bedrijven deze vóór de inwerkingtreding moeten herzien om te voldoen aan de nieuwe aansprakelijkheidsregels en bescherming te bieden.
- Quasi-immuniteit verwijst naar een juridische bescherming waarbij werknemers of bestuurders van een onderneming niet persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor fouten die zij maken tijdens de uitvoering van hun taken. Traditioneel viel de aansprakelijkheid in zulke gevallen op de onderneming zelf, en niet op de individuen die de fout begingen. Dit systeem bood een zekere bescherming voor uitvoeringsagenten, maar onder de nieuwe wetgeving vanaf 2025 wordt deze quasi-immuniteit afgeschaft, waardoor persoonlijke aansprakelijkheid mogelijk wordt.
- Uitvoeringsagenten zijn personen die onder het gezag of in opdracht van een onderneming handelen en de taken van de onderneming uitvoeren. Dit kunnen zijn:
-
- Werknemers: Personen die in loondienst staan van een onderneming en taken uitvoeren in het kader van hun job.
- Bestuurders: Personen die verantwoordelijk zijn voor het beleid en de strategische beslissingen van een vennootschap.
- Andere opdrachthouders: Dit kan iedereen zijn die een taak vervult in naam van de onderneming (bvb freelancers of onderaannemers)
Te nemen acties => aanpassing van de Algemene Voorwaarden of duidelijke clausules vermelden in uw contracten
- Uw algemene voorwaarden aanvullen met de clausule:
“De uitvoeringsagent van de dienstverlener is voor geen enkele fout en/of opzet en voor geen enkele schade aansprakelijk ten aanzien van de cliënt.” - Uw contractuele aansprakelijkheid via contract of algemene voorwaarden beperken. U kunt zich altijd tot een bedrijfsjurist hiervoor richten.
- Reeds lopende contracten dienen te worden aangepast middels een amendement EN goedkeuring van nieuwe algemene voorwaarden door de klant. Voor lopende contracten is een gewone wijziging van uw algemene voorwaarden niet voldoende; u moet deze specifiek kenbaar maken aan uw klanten die hiermee dienen in te stemmen.
Voorbeeld
Een winkelier sluit een aannemingsovereenkomst met het bedrijf van een schrijnwerker om zijn winkel her in te richten. De schrijnwerker schakelt hiervoor 2 van zijn werknemers in (= uitvoeringsagenten), maar die maken er een zootje van. De winkelier kan in deze situatie met de huidige wetgeving enkel een schadevergoeding op ‘contractuele’ basis vorderen bij het bedrijf van de schrijnwerker. Een ‘buitencontractuele’ vordering tegen het het bedrijf van de schrijnwerker is uitgesloten, omdat de winkelier verbonden is door een contract met het bedrijf van de schrijnwerker.
Vanaf 2025 heeft de winkelier in dit voorbeeld de mogelijkheid om een buitencontractuele vordering te starten tegen de werknemers die de schade effectief hebben veroorzaakt (al dan niet gecombineerd met een vordering tegen het bedrijf van de schrijnwerker). De werknemers van het bedrijf van de schijnwerker lopen bijgevolg het risico om een schadevergoeding te moeten betalen.
Mocht u dus alleen handelen in uw eigen vennootschap als bestuurder van een onderneming kunt u met andere woorden vanaf 2025 zelf ook buitencontractueel aansprakelijk worden gesteld. Je bent als bestuurder niet langer beschermd in jouw eigen besloten/naamloze vennootschap.
E-facturatie wordt verplicht vanaf 2026: Wat betekent dit voor u als ondernemer?
E-facturatie wordt verplicht vanaf 2026: Wat betekent dit voor jou als ondernemer?
Vanaf 1 januari 2026 zal elke ondernemer in België verplicht worden om facturen elektronisch op te maken en te versturen via het PEPPOL-netwerk. Dit is een beslissing die voortvloeit uit Europese regelgeving. Maar wat houdt dat precies in, en wat moet jij als ondernemer doen om klaar te zijn? We leggen het hieronder stap voor stap uit.
Wat is e-facturatie?
E-facturatie betekent dat je geen papieren of PDF-facturen meer mag sturen, maar facturen in een standaard elektronisch formaat, genaamd UBL (Universal Business Language). Deze facturen worden dan verstuurd via PEPPOL, een beveiligd netwerk voor elektronische documentuitwisseling.
Wat is PEPPOL?
PEPPOL staat voor ‘Pan-European Public Procurement OnLine’. Het is een soort digitale snelweg waarlangs facturen en andere documenten veilig kunnen worden uitgewisseld tussen bedrijven en overheden. Als ondernemer hoef je je niet bezig te houden met de technische kant van PEPPOL; je boekhoudsoftware of facturatieprogramma zal dit voor jou doen.
Waarom wordt dit verplicht?
De verplichting komt er om het facturatieproces te vereenvoudigen en te automatiseren. Door het gebruik van een gestandaardiseerd formaat zoals UBL, kunnen facturen direct ingelezen worden in boekhoudsystemen. Dit bespaart tijd en vermindert de kans op fouten. Bovendien zorgt PEPPOL ervoor dat facturen veilig en snel hun bestemming bereiken, zonder gedoe met e-mails of papieren documenten.
Wat moet jij doen als ondernemer?
- Controleer je boekhoudsoftware: Zorg ervoor dat je boekhoudprogramma UBL-facturen kan aanmaken en versturen via PEPPOL. De meeste moderne softwarepakketten ondersteunen dit al, maar het is belangrijk om dit te controleren bij je leverancier.
- Gebruik een digitaal platform zoals Billit (https://www.billit.eu/): Als je nog geen facturatiesoftware gebruikt dat gelinkt is met PEPPOL, is het belangrijk om over te stappen op een digitaal platform dat voldoet aan de nieuwe eisen. Ons kantoor heeft reeds enkele jaren ervaring met Billit en we adviseren dan ook aan onze klanten om deze tool te gebruiken. Billit ondersteunt UBL-facturatie en werkt naadloos samen met PEPPOL. Dit helpt je niet alleen om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen, maar maakt ook je facturatieproces efficiënter.
- Wees op tijd voorbereid: Hoewel de verplichting pas ingaat vanaf 1 januari 2026, is het verstandig om nu al de nodige stappen te zetten. Zo voorkom je stress en kun je de overgang geleidelijk invoeren.
Wij adviseren aan onze klanten om de overstap te doen vanaf 01/01/2025. Zo is iedereen goed ingewerkt tegen de verplichte startdatum.
Wat zijn de voordelen voor jou?
- Minder administratie: Geen gedoe meer met papieren facturen en manuele invoer in boekhoudsystemen.
- Snellere betalingen: Elektronische facturen komen sneller aan en zijn gemakkelijker te verwerken door klanten. Betalingen naar leveranciers kunnen ook rechtstreeks vanuit het platform worden uitgevoerd.
- Minder fouten: UBL-facturen zijn gestandaardiseerd, wat betekent dat er minder kans is op fouten in de gegevens.
Kortom, hoewel het misschien een verandering lijkt, brengt de nieuwe verplichting heel wat voordelen met zich mee voor de ondernemer. Door nu al stappen te ondernemen, maak je je klaar voor een toekomst waarin facturatie sneller, eenvoudiger en efficiënter zal verlopen. En met een betrouwbaar platform zoals Billit aan je zijde, hoef je je geen zorgen te maken over deze overgang.
Weet ook dat alle kosten met betrekking tot deze digitalisatie momenteel 120% aftrekbaar zijn!
Recente reacties